fbpx

Srce kot simbol

Ker sem oblikovalka, me simboli močno privlačijo in zato oblika, ki se izriše v srce ni izjema. Na simbole gledam celovito in iz različnih zornih kotov – preko likovnega, zgodovinskega, duhovnega, sociološkega in meni najpomebnejšega, lastnega intuitivnega vidika.

srce zlati rez
Srce izrisano s Fibonaccijevimi spiralami

Likovno in oblikovno gledano je srce lahko narisano v proporcih zlatega reza, ki se kot matematično pravilo pojavlja v naravi. Sestavljen je iz dveh zrcalnih Fibonaccijevih spiral, ki so tvorjene z risanjem lokov.

Zgodovinski vidik dojemanja srca kot simbola, se med različnimi kulturami povezuje z religioznim dojemanjem
in se ne razlikuje močno. V antiki so učili, da je srce središče in prostor, kje prebiva duša. Podobno je bilo na Kitajskem, kjer so na srce gledali tudi kot na izvor inteligence. Od srednjega veka naprej so ljudje na zahodu in predvsem alkimisti povezovali srce z uroki, ki so se nanašali na romantična ljubezenska razmerja. Simbol so uporabljali v ritualih, ko so želeli, da se določen ljubezenski odnos poglobi in izboljša.

Shematično gledano je srce navzdol obrnjen trikotnik, ki v krščanstvu predstavlja posodo, v katero se steka ljubezen in se v njej tudi hrani.
 In če simbolizem srca pogledamo z vidika trikotnika, je jasno, da srce izhaja iz te prvinske oblike.
 Po izročilu vzhodnih kultur, predvsem hinduizma in duhovnih sistemov joge, je s trikotnikom označenih več energijskih središč ali čaker v človeškem telesu. Ena izmed teh je tudi srčna čakra ali anahata, ki je v predelu srca. Srčna čakra uravnava delovanje pljuč in priželjca ter vpliva na čut tipa. Emocionalno je središče sočutja, ljubezni in zdravljenja. Njena barva je zelena, element je voda, mantra pa yam. Če se povežemo s to čakro, lahko dostopamo do energije univerzalne ljubezni. Zadnje čase se vse bolj v ospredje prihaja višja srčna čakra, ki pa ima pomembno vlogo pri krepitvi imunskega sistema in govorjenju o lastne srčni resnici. Navzdol obrnjen trikotnik predstavlja tudi element vode, ki je eden izmed alkimističnih elementov. Sodobne ezoterične tradicije vodo povezujejo z intuicijo in čustvi. Ko sanjamo o vodi v obliki morja, potokov in rek, njihove značilnosti pogosto odsevajo naše čustveno stanje.



Srebrn uhan Srce
Lahkotni srebrni uhani v obliki srca.

Tudi sama na srce gledam globlje ter celovito in ne samo kot na simbol za Valentinovo. Srce odseva naše fizično, emocionalno, umsko in duhovno stanje. Poslušati svoje srce je mnogim tuje in neznano, kajti um narekuje njihov sleherni dan. Ko dojamemo, da je umetnost življenja tudi vzpostavljanje ravnovesja med umom in srcem, simbol srca začnemo gledati z drugačnimi očmi, ga poslušati, ter hkrati čutiti njegovo drhtenje in bolečino. Energijsko središče srca je na sredini med ostalimi čakrami, zato združuje tako naš notranji kot zunanji svet ter tako uravnava naše misli in dejanja z uporabo enega čustva, to je ljubezni. Ljubezen je v središču vsega kar počnemo. Predvsem pomembno je srce odpreti, širiti njegovo energijo in biti pripravljen sprejemati sebe ter ljudi okoli sebe take kot so oziroma smo.

Uhani v obliki srca
Lahkotni srebrni uhani v obliki srca.

Srčno kolekcijo nakita sem oblikovala z esenco srčne energije. Intuitivno sem kosom nakita želela dati volumen kot nekakšno posodo v kateri domuje ljubezen. Ta ljubezen skozi odprtine seva v zunanji svet, ko je to potrebno. V trenutkih, ko se zavemo, da srčnost razsipamo naokoli, ima le-ta prostor, da se varno vrne nazaj v središče srca in se ljubeče neguje.

Oglej si več kosov iz Srčne kolekcije Barbara Nardoni Jewellery.

Shopping Cart