fbpx

Začetki

Pogled nazaj, ko sta se dve zgodbi združili v eno …

I.

Moj dedek, Julij Nardoni, je bil mojster kovaštva. Ko je bil med 2. svetovno vojno zaprt v koncentracijskem taborišču Mauthausen, mu je to znanje rešilo življenje. Delavnica z nakovali in razgretim ogljem, v kateri se je žarilo železo, je nudila toploto, ki ga je ohranjala pri življenju. Tudi po vojni je ostal v tem poklicu, prav tako po upokojitvi, ko je vsakodnevno ustvarjal v svoji domači delavnici. Še danes se spominjam ubranih zvokov kladiva, brusilke in drugih naprav, ki so me zjutraj zbujale s svojo glasbo. Ko je bil že slaboten in se je počasi poslavljal od življenja, mi je obljubil, da mi bo zapustil svoje ogromno nakovalo. Nakovalo je imel v lasti že njegov oče, tako da je staro več kot 150 let.

IMG 5647

II.

Nekega zimskega dne sem spoznala fanta, ki je kasneje postal moj mož. Ob neki priložnosti mi je povedal, da imajo družinsko podjetje in izdelujejo vijake. Takrat mi to ni pomenilo veliko. Njegov oče, Mladen Sumina, je začel obrt še v času Jugoslavije, leta 1984. To so bili časi, ko so imeli vijaki vrednost in so obrtniki za naročilo dobili predplačilo. Kasneje se je z globalizacijo svetovnega trga vrednost vijakov zelo zmanjšala, na plačila pa se še vedno čaka po več mesecev. V teh nemirnih časih sta vodstvo podjetja Sumina prevzela sinova Aleš in Miloš Sumina.

Tu pa se začne zgodba o kolekciji nakita Sumina ‒ o iskanju novih poslovnih poti, idej, priložnosti … Združuje dve zgodbi z zgodovino, tradicijo, znanjem in oblikovanjem. Združuje zgodbi dveh družin, Sumina in Nardoni.

… preprost izdelek postane močan energijski simbol.

Vijak kot vezni element

Vijak je izredno funkcionalen izdelek. Je vezni element, s katerim pritrjujemo sestavne dele posameznega izdelka. Tehnološko je lahko izdelan s postopkom hladnega kovanja, kjer stroji v nekaj fazah izdelajo vijak iz koščka žice. Bistvena dela vijaka sta glava z določeno zarezo in steblo z navojem. Vse to na kratko opiše izdelek ali predmet, ki ni bistvenega pomena za življenje in je pogosto izgubljen v kozarcih ali škatlicah med drugimi majhnimi predmeti, ki veljajo za “šaro”.

Stari pogled na vijak ne zadostuje več.
Kolekcija nakita Sumina Jewellery presega vse napisano in ustvarja nov pogled na svet.

suminaVijaki

Vijak kot estetski element s simbolno in eterično vrednostjo

Predelava in ponovna ter hkrati nova uporaba (reuse, recycle) vijaka prinašajo človeku estetsko in simbolično vrednost, ki jo nadgrajuje nevidna eterična energija, ki krepi duhovno plat.
Glavo vijaka običajno krasi zareza ali križ. Zareza simbolično ponazarja minus, križ ponazarja plus. Kombinacija obeh, zareze in križa, pa predstavlja plus in minus skupaj.

Simbolna vrednost križa je že sama po sebi velika. Križ nastane, ko vogale kvadrata povežemo med seboj, in tudi, ko povežemo stranice. Simbolizira odnose in vključevanje (integracijo). To lepo ponazarjata votek in nit, ki vsak iz svoje smeri ustvarita tkanino. Integrirano celoto predstavljajo štiri glavne strani neba (S, Z, J, V) kakor tudi štirje elementi (zemlja, zrak, ogenj, voda). Vertikalna in horizontalna linija prikazujeta odnos med božanskim (vertikala) in zemeljskim (horizontala). Križ simbolizira tudi razdelitev Zemlje na štiri dele s presečiščem zemljepisne dolžine in širine.
Križ, vklesan v skale, se je kot simbol sonca pojavljal že v starodavnih časih, predvsem v religijah in verovanjih. Pri Egipčanih se je pojavljal kot ankh (križ z ročajem), pri ameriških Indijancih pa kot medicinsko kolo. Starodavni verski in okrasni simbol svastike, ki ima v središču križ, še danes uporabljajo v budizmu in hinduizmu. Svastiko kot kolovrat pa uporabljajo sodobni slovanski rodnoverci. Svastika je dejansko skupna dediščina več religij in nima nikakršne povezave z nacističnim kljukastim križem.

Plus ima že v osnovi dobre vibracije. Če mu dodamo minus, dobimo ravnovesje. Plus in minus predstavljata pozitiv in negativ, ki sta pramoči, iz katerih je nastal eter. Eter je duhovna snov in nosilec vsega življenja. Iz pozitivnega in negativnega delčka je nastalo jedro vseh obstoječih oblik bivanja, jedro bitja. Ljubezen med njima ustvarja popolno harmonijo in notranje ravnovesje.

Vse to daje nakitu Sumina trajnostno naravnanost, ki ni izražena samo v reciklaži odpadnih vijakov, ampak tudi in predvsem v estetski, simbolni in eterični vrednosti, ki ohranja energijo nosilca nakita v ravnovesju in harmoniji. Prinaša mir in spokojnost.

Ta zgodba je bila moj začetke na poti oblikovanja nakita. Medtem se je spremnilo ime, spreminjajo se tudi oblike nakita ter material. Kar se ni spremenilo so vrednote, navdih in globok pomen, ki karasijo vsak kos nakita posebej.

Shopping Cart